Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SP élete

2010.10.08

SP, azaz Éder Krisztián, 1988-ban született Sopronban. Már gyermekkorától szorosan kötődött a zenéhez, 8 évig tanult zongorázni és énekelni a Soproni Zeneiskolában.
Sok-sok stílus és zenei irányzat után 12 éves korában kötött ki az R'n'B/Hip-Hop zenénél.

Első internetes videója, a KÉRLEK, HOGY című számhoz forgatott klip indította el a siker felé vezető úton, majd ezt követően készítette el első nagyobb, 13 számos lemezét. 2007 végén megválasztották a 2007-es év Hip-Hop felfedezettjének, ami óriási elismerést jelentett a fiatal előadónak, és ezt még csak fokozta az a 3. helyezés, amit az It's Right! Hip-Hop Jam-en tudhatott magáénak.

2008 júniusában piacra dobta első önálló nagylemezét STANDARD címmel. A korong a korábbiakhoz képest lényegesen populárisabb vonalat képviselt, de megtalálhatóak voltak rajta
a régi ízek is. A nagylemez rendkívül jó kritikákat kapott a hazai újságoktól/webmagazinoktól, sőt egy ország ismerte meg SP-t az ÁLLJ MEG! című dalának köszönhetően.

A zenei sikerek mellett a fotózás terén is komolyabb elismerésekben lehetett része: felvették a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia szakára, és egyre több megrendelést kapott. A divat-, beauty- és katalógus-anyagok mellett piacvezető magazinok (pl. IM és hot!) számára készít sorozatokat, és sok híresség, közéleti személyiség is hozzá fordul album-, illetve sajtófotóinak elkészítéséért.

2008 október elején debütált második klipje a zenecsatornán, amelyet a KÉRLEK, HOGY 2. című dalhoz készített. A videó nemcsak a közönség körében aratott sikert, de az addig kétkedő kritikusokat és szakembereket is meggyőzte. SP hatalmas rajongótáborra tett szert, klipjeire pedig annyi érdeklődő keresett rá a YouTube-on, amire Magyarországon korábban nem volt példa.

2009-ben a VIVA TV díjátadó gáláján „COMET-történelmet írt”, hisz ő volt az első a zenetévé történetében, aki mindkét jelölését díjra váltotta (a „Legjobb új előadó” és a „Legjobb férfi előadó” kategóriában szavazhatott rá a közönség).

SP számára a 2009-es nyár fellépésekkel és rengeteg stúdiómunkával telt, hogy 2009 végén a közönség számára elérhetővé váljék második nagylemeze. Az albumról kimásolt első, KÉP MARADSZ című dalhoz forgott klipjét 2009 augusztus legvégétől játszotta a zenetévé. A videóra az első hónapban több mint 300.000-en kattintottak a YouTube-on, ezzel pedig felkerült a legnagyobb videomegosztó havi listájára: a 63. legnézettebb klip lett világszerte. Szintén Kép maradsz című, limitált kiadású EP-jét októbertől lehetett megrendelni: a kislemez sok érdekességet és nem utolsósorban egy multimédiás részt is tartalmazott.

A SPECIAL november 30-án, SP 21. születésnapján jelent meg – sőt aznap került a boltokba a róla szóló „SP KÖNYV” is! A kötetben mind zenei, mind fotós pályafutásába is betekintést engedett, hisz az interjúkon (és az azokat illusztráló családi felvételeken) kívül rengeteg saját képe is megtalálható.

A 2010-es év első szakmai elismerését már februárban bezsebelhette: a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége által életre hívott FONOGRAM díjátadóról „Az év hazai felfedezettjének” járó szobrot SP vihette haza.

A nagylemez második klipes dala, melyet az előadó maga rendezett, és operatőrként is jegyez, a NE ADD FEL! 2010 március elején debütált, és minden korábbi népszerűséget felülmúlt. Nemcsak a visszajelzések alapján, de a Kép maradsz-hoz hasonlóan, a YouTube-on is rekordokat döntött. A VIVA exkluzivitását kivívó videóban többek közt SP jó barátja, Puskás Peti és a Csillag születik középdöntőseiként megismert Bad Boyz is szerepet vállalt.

A hazai előadóktól eltérően, a megszokottnak számító ajándéktárgyak mellett SP tavasszal egy különlegességgel is előrukkolt. A Tyra Clothing gondozásában piacra került első, a Special albumhoz kapcsolódó divatkollekciója, a TWINSET SP COLLECTION.

A tavasz más szempontból is fontos fordulópontot jelentett SP számára: reklám- és kisfilmek után rendező-operatőrként leforgatta többek közt Gitano Nagy Laci és Brasch Bence videoklipjét, majd Gáspár Lacival is együtt dolgozott.

2010 júniusa pedig feltette a koronát SP eddigi munkásságára! Fluorral közösen készített, PARTYARC című daluk, mely ekkor debütált, és 6 hét alatt meghaladta az 1.000.000-s YouTube-nézettséget, és a nyár egyik legnagyobb slágerévé nőtte ki magát.

A Partyarc-ot előben először a BRAVO OTTO gálán hallhatták az egybe gyűltek, ahol SP egy egy órás SPECIAL SHOW-val állt a közönség elé – megköszönve, hogy 3 kategóriában is („Az év férfi előadója”, „Az év videoklipje” és „BRAVO Idol”) neki szavazták a legjobbnak járó Arany Indián szobrot.

Az Otto-t követően a COMET díjátadóról sem távozott üres kézzel: A „Legjobb videoklip”-ért folyó küzdelemből ugyan Hien került ki győztesen, a „Legjobb férfi előadó”-t jutalmazó gömböt azonban SP-nek ítélték oda a nézők szavazatai alapján.

A közönség kérésének eleget téve, júliusban a Special album címadó dalához készült (a lemez utolsó) klipje. A MÁS VOLT / SPECIAL SP bevallása szerint eddigi legőszintébb dala, amely egy szerelmi csalódás története – és amely a videónak köszönhetően válhatott örök emlékké nemcsak SP, de a rajongók számára is.

Az előző évhez hasonlóan, 2010 nyara is fellépésekkel, forgatásokkal, fotós munkákkal és persze sok-sok stúdiózással telt, hogy a „hagyománynak” megfelelően idén is SP születésnapján jelenhessen meg soron következő nagylemeze, a KÖLYÖK22, amely a már megszokottnak számító elektronikus hangzás mellett élő hangszeres dalokat is tartalmaz. Az album első klipes száma, a SZÓLJ RÁM! a debütálást követő hetekben uralta a könnyűzenei toplistákat, és az album közkedveltsége sem volt kétséges: a MAHASZ eladási lista második helyén nyitott.

És mi jöhet még? A megújult honlapon, a klipeken, a Special Shop-on és a tavaszi nagykoncerten kívül? SP mindig tartogat meglepetéseket – csak figyeljétek! ;)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

jakabszallas 3./4

Árvai Márti,2012.09.12 18:01

Szeretem sp-t. Jöjjön el hozzám.

rákoci út6

RedákDorina,2011.11.20 14:52

szeretem a számod16 éves vagyok az a nagy álmom hogy a tesomlegyélszeretlek

2011 nov.6

esztrer,2011.11.06 20:13

szia 10-éves vagyok és nagyon szeretem aszámjaidatmeg nagy rajongod vagyok és ha nagy leszek kor minde koncerteden ot leszek és szavaszok rád ahol lehet szeretlek.
I LOVE SP .

love

=én,2010.11.14 09:32

I LOVE SP

klasz

Vikike,2010.08.27 10:11

nagyon király az oldi

cegléd felház u 47/a ANDY

zalai andrea szilvia,2010.08.09 11:32

lécci legyél olyan szives hogy visszaírsz lécci Krisztián. mert én olyan magányos vagyok nélküled és majnem minden este érted szírok egész éjjel.(L) imádlak szia jó lenne veled.

cegléd felház u 47/a

zalai andrea szilvia,2010.08.09 11:24

boccs fére írtam na szóval 16 leszek november 19. lécci járjunk.

cegléd felház u 47/a

zalai andrea szilvia,2010.08.09 11:22

AM ZALAI ANDREA VAGYOK és a6 leszek november 19. és sötétbarna hajam van és félhosszú és sötétbarna szemem, modell testalkatú. na járunk én nagyon szeretnék valad.(L) SZIA ÉLETEM.

cegléd felház u 47/a

zalai andrea szilvia,2010.08.09 11:17

na meggondolod? hogy járjunk-e.

cegléd felház u 47/a

zalai andrea szilvia,2010.08.09 11:16

szia Krisztián én egy 16 éves lány vagyok és minden álmom hogy veled összejöjjek mert te negyon jól nézek ki és nagyon szeretlek téged és szerelmes vagyok beléd szia szivem. SZÓVAL MEGPRÓBÁLHATNÁNK SZERINTED?


ISKOLA

RICSI,2010.07.17 11:56

MILYEN ÁLTALÁNOS IS
KOLÁBA JÁRTÁL ÉS MILYEN VOLT A BIZID?

-------------------------

valen,2010.07.13 16:08

szia figyu egy lány azt mondja hogy jártok 14 éves